Programok / Kiállítások, vásárok

Település:
Nógrád megye, Szécsény

Kategória:
Kiállítások, vásárok


Kiállítás a szécsényi kolostorban


A szécsényi ferences kolostorban évente új kiállítás tekinthető meg, amely egy-egy korszakot idéz fel, vagy éppen a szemet gyönyörködteti.

Ferences templom és kolostor, Szécsény

 
 
 
 
  • Ferences templom és kolostor, Szécsény (2.fotó)

    Ferences templom és kolostor, Szécsény (2.fotó)

  • Ferences templom és kolostor, Szécsény

    Ferences templom és kolostor, Szécsény

  • Ferences templom és kolostor, Szécsény (2.fotó)

    Ferences templom és kolostor, Szécsény (2.fotó)

Elérhetőségi adatok
  Szécsény, Haynald Lajos u. 9. - térkép
  +36-32 ... Mutat
 
Web: http://szecseny.ferencesek.hu/latnivalok/a-szecseny ... Mutat

Ismeri a szolgáltatást?
Írjon értékelést, hozzászólást

Szálláshelyek a környéken

 

A szécsényi ferences kolostorban évente új kiállítás tekinthető meg, amely egy-egy korszakot idéz fel, vagy éppen a szemet gyönyörködteti.

A templom és kolostor épület az alábbi részekből áll:

A szentély:
A keletelt építésű szentély eredetileg lényegesen magasabb volt, az egykori gótikus boltozat bordaindításai a padlástérben figyelhetők meg. A háromszakaszos, csúcsíves boltozat a XVII. században beomlott, ezért az újjáépítéskor csehsüveges boltozattal látták el.

A templomhajó:
A jelenlegi, vidéki viszonylatban nagyméretű, négyszakaszos templomhajó a szentélynél későbbi építésű – a török korban tönkrement hajó 1688-ban tető nélkül, beszakadt boltozattal állt. Bár 1696-ban megújították, 1715-ben újra leégett. A falakat ekkor elbontották, és nyugat felé megnagyobbítva újakat húztak fel. A főbejárat ekkor került a nyugati homlokzatra.

Az orgona:
A kóruson található orgonaszekrény, melyet szintén Spiegel Márton faragott, 1763-ban készült barokk alkotás. Az orgonaszekrény tetején a hárfázó Dávid király és angyalok szobrai láthatók.

A sekrestye:
Az épületegyüttes különleges szépségű része a sekrestye, amely eredeti funkciójában a kolostor káptalanterme, azaz közösségi terme volt.

A Rákóczi-terem:
A sekrestye felett található az ún. Rákóczi-terem, amely szerves folytatása a földszinti helyiségnek, de itt a pillér már dísztelen. Nyolc borda indul ki belőle, amely négy keresztboltozatos mezőt tart. A termet 1989-ben, a kolostor visszaadása után restaurálták, és ekkor számos új, eddig ismeretlen részlettel gazdagodott.

A torony:
A torony a ferences építkezés szerint a szentély és a hajó találkozásánál épült meg faragott kváderkövekből. Legfelső emelete 1750-ben készült. A toronyban 3 harang van, a legnagyobb 7,5 mázsás.

A kolostorépület és a kert:
A kolostorépület a sekrestyerésztől eltérő szerkezetű, egyszerű, de jellegzetes külső fala tagolatlan, négyszögletes, sima, kőkeretes ablakai egyenetlen elrendezésűek.

A zárt négyszögletű kolostorépületben boltozatos kerengő övezi a hangulatos belső udvart (kvadrum). A folyosón Haynald Lajos emléktáblája található.

Mikor? A templom és a kolostor kizárólag idegenvezetővel tekinthető meg. Bejelentkezés a 06-32-370-880-as telefonszámon vagy e-mailben a szecseny@ofm.hu címen.
Idegenvezetés: keddtől szombatig 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 órakor.

Forrás: szécsénykornyeke.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

Weblapok webáruháza ajánló

További webáruházi ajánlatok »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »