ÚJ ÉV KÖZELEDTE


Új év közeledte

Szerencsét hozó nyugati szél

Természetesen minden országban élnek sajátságos szilveszteri és újévi szokások. Oroszországban az európai hagyományoktól eltérően ünneplik a szilvesztert, vallási okokból. Míg a római egyház december 25-én tartja a karácsonyt, addig a keleti ortodox rítus szerint január 7-én van a szeretet ünnepe.

Oroszországban a szilveszter az év első és legfontosabb ünnepe, ezen az estén állítják fel a karácsonyfát és ajándékozzák meg szeretteiket. Éjjel érkezik a Gyed Moroz és ajándékokat tesz a fa alá. Az oroszok tradicionális szilveszteri étele a sózotthering-tál céklával, tojással és hagymával, amely mellé pezsgőt fogyasztanak. A családi ünnep után a legtöbb orosz utcára vonul, és így ünneplik meg az új év eljövetelét. Oroszországban közel 75 éven át tilos volt a karácsony ünneplése, az 1917-es forradalom után ugyanis betiltották, és csupán 1992-ben engedélyezték újból.

Írországban szilveszterkor jósolják meg az ország politikai jövőjét. Amennyiben új év előtt nyugati szél fúj, akkor gazdagság és jóllét vár az országra, amennyiben keleti szél, akkor a brit befolyás fog erősödni a következő esztendőben.

Fagyöngy és ajtónyitás

Angliában nagy a kultusza a fagyöngynek, az év végi hiedelmek közé tartozik, hogyha a szerelmesek éjfélkor fagyöngy alatt csókolóznak, akkor egész évben elválaszthatatlanok lesznek. A szokás Írországban is elterjedt. Angliában az óra első ütésére a házigazdának ki kell nyitnia a hátsó ajtót, hogy kiengedje az óévet, majd a 12. ütésre pedig beengedni az újat. Az angolok szerint balszerencsét hoz, hogyha a követező évi naptárat idő előtt kiakasztják, és az, ha a jövő évi határidőnaplóba ír valaki.

A svédek az újév kezdete előtt házi készítésű gyertyákat ajándékoznak egymásnak, ugyanis a hagyományok szerint a fény az öröm és a vidámság szimbóluma. A spanyol újévi szokások szerint éjfélkor minden egyes harangozásnál bekapnak egy-egy szőlőszemet, hogy szerencsét hozzanak az újévre. Ha elszámolják magukat, balszerencse vár rájuk.

Lomtalanítás ablakon keresztül

Az olaszoknál jobb, ha újévkor a fejünk fölé nézünk, ugyanis a hagyományok szerint ekkor megszabadulnak minden régi kacattól. Az ünnepies lomtalanítást az ablakon keresztül végzik, szó szerint.

Az olaszok szilveszter estéjén piros fehérneműt viselnek, mert az a babonák szerint szerencsét hoz, éjfél után pedig 12 szőlőszemet esznek. Görögországban újév kezdetekor a görögök felhúzzák az órákat, hogy szerencsét hozzanak a házba. Január 1-je náluk egyúttal Szent Vazul ünnepe is, amikor a gyerekek tűz mellett hagyják a cipőjüket annak reményében, hogy Vazul ajándékokkal rakja tele. Bulgáriában az óraütést követő 2-3 percre leoltják a villanyt, szabad teret adva az újévi csókoknak. Ezt követően a házi­asszony felvágja a meglepetéseket tartogató tortát. Az, aki pénzérmét talál a tortaszeletében, egész évben bőségre és gazdagságra számíthat.

kronika,ro

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »