A RÉSZEG


Élettörténetek
A részeg

Hídvégen is akadt néhány iszákos ember. Volt, aki már akkor részegen tántorgott ki a kocsmából, mikor mi nagyanyámmal reggeli után a boltba mentünk.
Azon a reggelen nótázva ténfergett ki a kocsmából egy alak."Nem akar a zökörbornyúm legelni, Nem akar a ... nem akar a ... nem akar a ... " - itt megakadt a nótával, közben elkacskaringózott a közeli árokig, de átlépni már nem tudta, elterült benne. A boltig hallatszott a horkolása. Nagyanyám, aki semmit szó nélkül nem hagyott, most is mondott egy monológot. Ilyesformán, miközben elhaladtunk a részeg mellett, csodálkoztam is, hogy nem hazafelé vettük az irányt:
– Má megint ellepte a testyit a bor, hogy a vérës tályog öllye mëg az ilyet. Annyit itt, hogy alyig bír mozdúnyi. Fëlbukott az árokba, oszt most ott hortyog-ë. Vërës bugyborékokot eriszt a szája. Mënëk má, szólok a párjának, mer még beköpik a legyek a száját, mint a mútkor. Oszt merejű fëldagatt a pittye. Monták is neki, hogy gënge bornyúszarral kenëgesse, mer ennek az a patikája. Pályinkás kënyérrel kente, oszt majd egy hónapig tartott, míg helyreverekëdëtt, ënnyi is alyig tudott. Más csak kortyolgassa a bort, emmëg mindég a kisujjig (azaz fenékig) iszik. Hogy Jézus sikkajcsa el az ilyen embërt! A vérës tályog öllye mëg! Jó módot hattak rá az apjájék, most mëg má lëfele jár a szekere rúggya, tejjesen elszegényëttek. Ollyan girnyó má, mint akit a tetyük rágnak. Pedig akkora vót, akar a sütőteknő. Hej, van vele baja a szegény asszonynak! Nem tësz ez ëgy kërësztű szalmát, egész nap döglik, csak rëggelre tér magáho. Oszt akkor újra kezdi. A vérës tályog öllye mëg!
*
(Részeg mindenhol van. De Nyúka Rozi nagy anyám egyedülálló jelenség volt. Jelen esetben amit mondott, ahogy mondta, az volt a különleges. Meg, hogy a részeget sem hagyta magára.)

Mesélő: Berényi László

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »