A GALAGONYA EZER ARCA


A galagonya változatos felhasználása

A galagonya az egyik legjobb gyógynövény szívproblémák esetére. A szív gyógynövényének is szokták nevezni. Ismerjük meg felhasználásának módjait.

A galagonya Európában és hazánkban is igen gyakori gyógynövény. Legalább 280 fajtája létezik. Virágát májustól júniusig, termését augusztus végétől októberig gyűjtik. Mindkettő tartalmazza a növény fontos hatóanyagait. A galagonyáról úgy tartják, hogy a legbiztonságosabb gyógynövény, hiszen mellékhatások még rendszeres használatával sem jelentkeznek, azonban erős vérnyomáscsökkentő tulajdonsága miatt kisgyermekeknek és várandós kismamáknak nem ajánlott. A galagonya felhasználása igen sokrétű és egyáltalán nem bonyolult. Csupán a galagonyapürét kell jól elkészíteni, és abból már igen változatos finomságok hozhatók ki.

Lekvár

A galagonyapürét a következő módon kell elkészítenünk: a bogyókat nyomjuk szét, majd tegyük egy lábosba, és egyharmadáig öntsük fel vízzel. Ízlés szerint adjunk hozzá nyers nádcukrot (1 kg galagonyához kb. 30-35 dkg ajánlott) és főzzük puhára. Ha elkészült, egy szűrőn passzírozzuk át, majd ismét tegyük fel a tűzre, és hagyjuk besűrűsödni. Az így elkészült mártást használhatjuk vadételek mellé, üvegekbe téve pedig eltehetjük lekvárként is.

Zselé

Ha egészséges édességre vágyunk, az átpasszírozott galagonyához adjunk zselésítőt, majd adagoljuk különböző kreatív szilikonformákban, és hűtőbe téve hagyjuk megdermedni. Ha kellőképpen lehűlt, fordítsuk ki a formákból, és fogyasszuk el önmagában az így kapott galagonyazselét.

Szörp

Az átpasszírozott galagonyát sűrítés nélkül, kevés vízzel felhígítva szörpként is fogyaszthatjuk. Naponta 2 dl elegendő belőle.

Gyógytea

Gyógyteának a virágos hajtásvégből készítsünk forrázatot. Egy teáskanálnyit ajánlunk 2,5 dl vízhez, azt 15 percig áztatjuk és leszűrjük. Ha nyugtató célból fogyasztjuk, lefekvés előtt langyosan igyuk meg, ha vízhajtásra használjuk, akkor napközben fogyasszuk. Szívpanaszok vagy akut problémák esetén naponta 2-3 csészével is lehet inni belőle. Megelőzésre azonban heti egy alkalommal is elegendő.

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »