A FÁNK AZ IGAZI ,FINOM FÁNK

A FÁNK AZ IGAZI ,FINOM FÁNK


A fánk, az igazi finom fánk eredete és egy recept

A fánk (vagy pampuska) a néphit szerint varázserővel bírt. Ették azért, hogy a szél ne vigye el a háztetőt, vagy éppen azért, hogy a gyümölcsösben kipusztuljanak az ürgék. Ekkortájt a vendéget mindig pampuskával kínálták. Különböző szokások alakultak ki: előfordult, hogy eltették az első elkészült fánkdarabot, porrá őrölték, még orvosságot is készítettek belőle.

Vízkereszt napján a régi magyar lányos házaknál dióval hizlalt pulykával és farsangi fánkkal kínálták az oda udvarló, házasulandó fiatalembert.

A fánknak több neve, több formája is létezik. Ilyen a forgácsfánk (mely herőce vagy csöröge néven is ismert), a szalagos fánk, a rózsafánk és a cseh fánk (melynek két további neve is van: talkedli vagy kőttes fánk).

A fánk eredete két legendából ismert

A legelterjedtebb szerint: egy Krapfen nevű bécsi pék halála után felesége vitte tovább a boltot. Mivel náluk lehetett a város legjobb kenyerét kapni, gyakori volt a sorban állás péksége előtt. Egy alkalommal a türelmetlenkedő és cifrákat odamondogató vásárlók olyannyira felbosszantották a péknét, hogy ő egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a feje felé hajított. Szerencsére rosszul célzott és a tészta nem az illető ábrázatára, hanem a kályhán lévő lábasba esett, a sercegő zsírba. Úgy történt, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült. Ennek a véletlennek köszönhető az első fánkdarab megszületése. Bécsben azóta is Krapfennek nevezik a fánkot.

A másik mese úgy tartja, hogy a francia forradalom áldozatául esett királyné, Marie Antoinette fedezte fel e csemege tésztáját egy utcai mézeskalácsosnál, amikor álruhában mulatott a karneválozó tömegben egy farsangi maszkabál alkalmával.

Hozzávalók 10 fő részére:
0,5 kg liszt
0,06 kg porcukor
0,04 kg élesztő
2 db tojás sárgája (0,04 kg)
0,06 kg vaj/margarin
0,01 kg só
0,25 l tej
0,01 kg vaníliás cukor
0,3 kg túró
1 db citrom
0,4 kg baracklekvár
0,12 l barack pálinka
0,08 kg porcukor

Az élesztőt 1 dl langyos tejjel és teáskanálnyi porcukorral elkeverjük, majd meleg helyen felfuttatjuk.

A lisztet keverőtálba szitáljuk, elmorzsoljuk benne a vajat vagy margarint, beleszórjuk a porcukrot, az áttört túrót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citromhéjat.

A liszt közepébe mélyedést készítünk, amibe beletesszük a tojássárgáját, felfuttatott élesztőt. Figyeljünk arra, hogy a só a liszthalom szélére kerüljön. A maradék tej fokozatos hozzáadásával félkemény tésztát gyúrunk.

Meleg helyen, letakarva kb. fél órát pihentetjük.

A tészta kb. a duplájára kel. A tésztát 1,5 cm vastagra nyújtjuk, 6 cm átmérőjű kiszúróval fánkokat szaggatunk. Ecsettel leolajozzuk és pihentetjük. Sütés előtt a közepébe mélyedést nyomunk kézzel, és ezzel a felével lefelé kezdjük sütni fedő alatt aranybarnára, majd megfordítjuk és már fedő nélkül készre sütjük. Ezután itatóspapírra szedjük. Barackpálinkával elkevert lekvárral és porcukorral tálaljuk.

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »