MÁJUSI CSODA ,AZ ILLATOS ORGONA

MÁJUSI CSODA ,AZ ILLATOS ORGONA


Verhetetlen immunerősítő a magyar kertek legkedveltebb virága

Sokan nem is tudják, hogy a lila virágaival illatozó orgona az ehető növények közé tartozik. Éppen ezért virágjának szirmaiból ízletes lekvárt, szörpöt és teát is készíthetünk.

A közönséges orgona vagy májusi orgona az olajfafélék családjába tartozó faj. A Balkán-félszigeten őshonos fajt először a törökök ültették kertekbe, tőlük került aztán Európába. Általában lombhullató, olykor örökzöld cserjék. 3-7 méterre növő nagyobb cserje vagy kis termetű fa, tarackol. Virágai lilák, ritkábban fehérek, illatosak, virágzat buga.

Április végén-májusban virágzik. Termése toktermés, melyben 4 lapos-szárnyas mag van. Csodás, illatos növény, ám ettől sokkal több rejtőzik benne. Kevesen tudják, hogy az ehető növények táborát erősíti, illetve számos gyógyhatással rendelkezik. Most annak jártunk utána, hogy mit is készíthetünk a magyar kertek egyik legkedveltebb virágából.

Orgona szörp

A szörp elkészítéséhez 1 l vízre, 40 dkg cukorra, 1 teáskanál citromsavra és 10 fej orgonavirágra lesz szükség. Elsőnek a cukrot belekeverjük a vízbe. Amikor már forrásban van, a tűzről félrehúzzuk, és beletesszük a leszedegetett orgonavirágokat. Jól összekeverjük, fedővel letakarjuk, és egy napot pihenni hagyjuk. Másnap az italt leszűrjük, és felforraljuk. Amikor már jól forr, beletesszük a citromsavat. Nem kell megijedni, itt a szörpünk színe halvány rózsaszínre fog váltani. Végül teljesen tisztára mosott, száraz üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, és fejre állítjuk. Ezután már fogyaszthatjuk is.

Orgonalevél tea

Esősebb, hűvösebb időben, amikir könnyen megfázunk, érdemes a tünetek kezelésére, lázcsillapításra és izzasztószerként használni az orgonalevél teát. Az elkészítéséhez 2 levélre van szükség, melyet 250 ml vízzel leforrázunk. Ezzel elkészül a tinktúránk, melyet 2-3 órán át hűlni hagyunk. Ha kihűlt, leszűrjük és kifacsarjuk. Naponta 4×1 teáskanálnyi fogyasztható belőle, evés előtt, 3-5 napon át.

Orgonalekvár

Birtalan Katalin természetgyógyász szerint az orgonalekvár gyógyító hatásai ugyan kérdésesek, mégis az orgonareceptek közül a lekvár a legfínomabb és a legaromásabb. Elkészíteni nagyon egyszerű, nem igényel különösebb hozzáértést. Nézzük, mi kell hozzá, íme a természetgyógyász receptje:

Hozzávalók:

2 liter pucolt orgonavirág szirom (jól megpakolva)
1,5kg cukor
2 l víz
1 narancs leve
2 citrom frissen préselt leve és magjai
Elkészítés:

Először keverjük össze a vizet a cukorral és lassú tűzön kevergessük, míg a cukor elolvad. Ezután felforraljuk. Forrás után már hozzáadhatjuk a szirmokat és kis láng felett tovább főzzük. Ha ez megvan, estére állni hagyjuk. Másnap belecsavarjuk a narancs és citrom levét, majd újra felforraljuk. A kihűlt lekvárt üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

hellovidek.hu

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »