A CITROMFŰ ÁLDÁSOS,HATÁSAI

A CITROMFŰ ÁLDÁSOS,HATÁSAI


A citromfű, más néven méhfű igazi kedvenc a méheknek, darazsaknak. Citromra emlékeztető illata vonzza és csalogatja a rovarokat.

Kellemes aromájáról kapta nevét, igencsak közkedvelt gyógynövény. A természetgyógyászok évezredek óta ismerik. Az Ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik.

A citromfű évelő növény, ha jó termőtalajba kerül, gyorsan szaporodik. Képes 1 méter magasra is megnőni, de jellemzően fél méteres bokor alakzatú gyógynövény, melynek levei tojásdad alakúak, és a végén keskenyednek.

Szemre is pompás látványt nyújt amellett, hogy kellemes illatú, így nem meglepő, hogy a konyhakertekben is szívesen termesztik. Március-június hónapban nevelkedik, levei ekkor érik fel csúcsméretüket.

Ezt követően, a virágok megjelenésével, a levélzet már satnyul, így a tavaszi, kora nyári hónapban érdemes citromfüvet szedni. Júniustól augusztusig virágzik, kedveli a fényt és a meleget, szárazságtűrő. Megfelelő feltételek mellett több mint 100 szárat is képes növeszteni.

A citromfű felhasználása
A citromfűnek vagy méhfűnek a felhasználása sokoldalú. Az utóbbi időben kezdett ismét divatba jönni, nemcsak mint gyógynövény, hanem mint ízfokozó a gasztronómiában.

A 17. századi Anglia herbalistája így vélekedett: „Az ész és a szív derűjének okozója, s elűzi az aggasztó gondokat és búskomorság fakasztotta gondolatokat.”

Az íz és a lélek összhangba hozójaként számon tartott citromfű termesztése egyre népszerűbb Magyarországon, sőt Európában; efféle afrodiziákum, melynek hatása pozitívan hat testre és lélekre egyaránt.

Leveleinek megszedésével frissen és szárítva is fogyasztható, mint üdítő és tea. Illóolaja könnyen elpárolog, így érdemesebb frissen fogyasztani. Dekorációnak is alkalmazzák tortákon, ami új távlatokat nyitott az étkezéskultúrában.

Citromfű tea
Forraljunk fel 2 dl vizet. Frissen szedett maréknyi citromfüvet tegyünk egy filterbe vagy a csésze aljára, majd öntsük le a forró vízzel. Fedjük le, hogy az illóolaj ne párologjon el! 15-20 perc után szűrjük le teánkat, és némi várakozás után, langymelegen, kortyolgatva fogyasszuk! Kiváló hűsítő és frissítő ital!

A citromfű gyógyhatása
A citromfű pozitív tulajdonságainak egyike, hogy jót tesz a testnek és léleknek egyaránt. Mivel köztudottan méregteleníti a szervezetet, megszabadít minden salakanyagtól.

Kúraszerűen fogyasztóható, ami remek lehetőség testünk méreganyagainak kiürítésére. A citromfű rendszeres fogyasztásával biztosítható a jó kedélyállapot, mivel jótékonyan hat a hangulatra.

Az orvostudomány antidepresszánsként is alkalmazza; kiváló nyugtató, görcsoldó képességénél fogva gyengébb idegzetűek számára csodaszer. A szív és agyműködést is pozitívan befolyásolja, de külsőleg – alkoholos kivonatként – is használható ízületi bántalmakra, sebekre.

A citromfű szedése
Mivel egyes, csapadékban gazdag vidékeken megfertőződhetnek a citromfű levelei, előfordulhat, hogy permetezésre van szükség. Ilyen esetben az utolsó permetezés után minimum 3 héttel szabad csak begyűjteni a gyógynövényt.

Kiváló drog nyeréséhez fontos, hogy a leveleket egyesével gyűjtsük be. A virágzás kezdetén vágjuk le sarlóval, majd kézzel szedjük le a leveleket. Mindig tiszta, szennyezéstől mentes övezetből hozzuk a gyógynövényeket, betegségek elkerülése végett. Hektáronként 800-100 kg száraz drog kapható közepes levélhozam esetén.

A citromfű tárolása
A citromfű tárolásánál arra kell figyelni leginkább, hogy leszedett leveleket egymástól távol szárítsuk, mivel könnyen megfeketednek.

Fontos, hogy tiszta és párától mentes helységben pakoljuk le, majd a szárítás befejeztével megfelelő módon rakjuk el télre.

Jól zártható üvegbe vagy erre a célra készített tároló zsákokba, edényekben helyezhetők el. Mivel illóolaja hamar elpárolog, érdemes folyamatosan fogyasztani, hosszú távon nem áll el.

Tetszett a cikk?

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

-->

 

SzínesVilága cikk ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »